Det har varit ett varmt väder en längre tid.
Högtrycket som belägrat min hemstad har tillfälligt gett sig av med endast några eftersläntrande trupper av uppvärmda höghus och sömnlösa nätter.
Sängkläderna är våtvarma och klibbiga och man drömmer om tropiska vandringar i ändlösa skogar av ogenomtränglig vegetation.
Hungern avtar, törsten tilltar…
Nattlig vandring till kylskåpet, till svalkande dryck, egenhändigt tillverkad fläderblomssaft, sött, kallt och gott.
Jag dricker samtidigt som jag tittar ut genom fönstret som pekar mot norr och jag tänker: ”Om en bara finge sova!”
Drycken kyler en svettig själ och dämpar oron en smula.
”Det blir allt bättre i morgon dag!!”
”Allt kommer att bli bättre!”
”Tro mig!”
Jag sätter min i soffan och tar fram en av alla de böcker som jag håller på att läsa.
Det är en kokbok: ”Det Provensalska Köket” av Mireille Johnston.
Jag läser recept innehållande: musslor, massor av vitlök, kapris, färska kryddor av olika slag.
Recepten är ganska lätta, det vill säga, jag kommer att klara av att laga dem.
Den kalla fläderblomssaften har efter en stund gett mig den svalka jag sökt och jag går och lägger mig igen.
Jag drömmer om ”Crespou” – tomatomelett.
Den skall jag laga till lunch i morgon…
Om jag orkar vill säga…
Vi får se…
Funderingar kring mat - och en del sura uppstötningar och ett stilla tjat
7 juli 2009
De mest populära texterna
-
Brukar känna mig svulten på kvällen innan jag skall gå och knyta mig.... " Tänk om man skulle ta en runda till kylskåpet??"... Kyl...
-
Att lägga lök på laxen brukar man ju säga, någon gång i alla fall... men vad ända in i Ghenna betyder det... Jag menar: Är det någon fransk ...
-
Jag är en man i mina bästa år som gillar att laga, mat, läsa om mat, läsa om matkonsten och dess utövare. Men det har ni två som läser denna...
-
Den gamle tyske järnkasslern BisterMarkt sade en gång: "Man skall hålla sig undan och icke delta när man lagar korv och skapar lagar...
-
Återger ett mail om mat från ungdomen... Alltnog Gryta à la Dalarö. Jag hittar inte receptet men försöker ändå Storlek på ingredienser är a...
-
Jag skapade fritt i köket. Förmodligen finns hundratals timmar med diverse TV-kockars påverkan av mitt matmedvetande med som en ännu en ingr...
-
Jag tror att jag åt pizza för första gången på hösten 1965… mina morföräldrar hade varit på bilsemestrar i Italien och mormor N hade kanske ...
-
Kantareller, färsk gul lök, bacon, grädde, svartpeppar, dill, färskpotatis, lätt kokta sockerärtor i rikligt saltat vatten samt rårörda ling...
-
Jag älskar varma smörgåsar!!! Och här kommer ett recept som jag googlade fram och hittade på Menyse.com . Croque Monsieur är de varma macko...
-
Då var det färdigsemestrat för i år.... Ullared och en bussresa till Skottland. Jag läste Ian Rankin på bussen för att komma i form, köpte ä...