20 juli 2009

Visserligen är det några veckor kvar till jul

Hittade ett översänt recept i min samling...

Janssons Frestelse på mitt sätt (enkelt)

Skala och strimla potatisen i tändstickssmala stavar och lägg ett tjockt lager i botten på en c:a 10 cm hög for diameter 24 ungefär.


Skala och skiva gul lök i lövtunna skivor och lägg ett heltäckande lager över potatisen (snåla inte)

Rensa och filea ansjovisen (tänk strömmingsflundra) och lägg ett heltäckande lager över löken

Lägg på ytterligare ett lager fint strimlad potatis

Avsluta med att hälla över ansjovisspad och vispgrädde (40 %)


Grädden bör täcka minst c:a 2/3 av innehållet i formen.

Grädda i 200 grader i c:a 1 timma. Bäst är att känna med en sticka

Lägg över aluminiumfolie mot slutet för att förhindra alltför bränd yta men Jansson måste få färg

Använd stora potatisar och lökar så går det fortare.

Jansson är alltid Jansson... En liten Hof från Carlsberg passar fint till denna anrättning

De mest populära texterna