En tid in på det nya året, då är det tisdag hela veckan, fettisdag.
Äntligen slår bagarna upp portarna till sina bagerier och föser ut sina små skyddslingar: Semlorna. Bakverk av himmelen skapade med massor av vispad grädde, pudersocker, mandelmassa och en ända låååååång njutning.
Semlorna finns ibland oss igen och jag blir tårögd!!!
Jag är frälst och jag är med i bakverkens egen försemling, där semlan tillbeds för allt den kan ge till oss vankelmodiga människor som beträder denna konstiga jord.
Det vill säga; Semlan ger oss tröst och njutning. Semlan är en kompis som följer oss på vägen, en trogen vän som ger oss ett ljus på vår vandring i vintermörkret.
Suck!!
Hmmm???
Jag har hört att det finns en liten djävel som kallas för Midje Måttet, men den typen tycker jag att man kan ta och skita i, herr Belse Bubba vill bara förgifta vårt sinne och snacka GI med oss hela dagarna... Ruggigt!!
Jag slår dövörat till och köper min femte semla för i år. Det finns motionsspår där man kan bekämpa den lille fan på bästa kämpaglada manér... Har jag hört talas om!!
Jag har en konservativ inställning till semlans konsistens och sammansättning. Vanligtvis består oftast semlan av en söt vetebulle, oftast kryddad med kardemumma, med avskuret lock och med mandelmassa och vispad grädde som fyllning under det florsockerpudrade locket.
Men i den del av landet där jag bor förekommer det fulsemlor....
Ahhh!
Smärta!!
Hädelse!!!
En fulsemla kännetecknas av följande sammansättning: Man ersätter ibland florsockret med pärlsocker och hackad mandel.
Men... va fan!!! Folk reagera!! "Man ersätter ibland florsockret med pärlsocker och hackad mandel" Inte nog att finanskris, krig och svält samt global uppvärmning härjar: "Man ersätter ibland florsockret med pärlsocker och hackad mandel"
"OBS! Jag försöker att vara ironisk här... Ni fattar va? Jag skojar om ett I-lands problem... Jag har tråkigt bara.... Nu fortsätter jag vara allvarlig... eller??? Bara tråkig… hmmm??… Det är nog så… Äsch!!… Det skiter väl jag i… Jag skriver vad jag vill..."
Jag erkänner:
Jag är en Semlare av stora mått. Jag är beroende!!!
(Borde söka mig till Anonyma konditorister för lite psykoterapeutisk hjälp)
Till slut hoppas jag att Semla Lagerloaf ler i bakverkshimmel då semlorna varje år ser till att svälla ut våra midjor, vilket i vissa fall får till följd att knapparna på våra kläder, likt fyrverkeriprojektiler far genom rymd och rum....
Mmmmm!!!!
Jag längtar redan till nästa år och semlorna för nästa decennium mobiliserar redan. Men, det är ju fortfarande långt kvar till påska, det vill säga den tid då de sista av semlorna går i ide och lägger sig i dvala och sover bort hela senvåren, sommaren och hösten för att sedan åter vakna upp dagarna efter det nya årets inträde.
Jag längtar redan!!
Funderingar kring mat - och en del sura uppstötningar och ett stilla tjat
12 januari 2009
De mest populära texterna
-
Brukar känna mig svulten på kvällen innan jag skall gå och knyta mig.... " Tänk om man skulle ta en runda till kylskåpet??"... Kyl...
-
Att lägga lök på laxen brukar man ju säga, någon gång i alla fall... men vad ända in i Ghenna betyder det... Jag menar: Är det någon fransk ...
-
Jag är en man i mina bästa år som gillar att laga, mat, läsa om mat, läsa om matkonsten och dess utövare. Men det har ni två som läser denna...
-
Den gamle tyske järnkasslern BisterMarkt sade en gång: "Man skall hålla sig undan och icke delta när man lagar korv och skapar lagar...
-
Återger ett mail om mat från ungdomen... Alltnog Gryta à la Dalarö. Jag hittar inte receptet men försöker ändå Storlek på ingredienser är a...
-
Jag skapade fritt i köket. Förmodligen finns hundratals timmar med diverse TV-kockars påverkan av mitt matmedvetande med som en ännu en ingr...
-
Jag tror att jag åt pizza för första gången på hösten 1965… mina morföräldrar hade varit på bilsemestrar i Italien och mormor N hade kanske ...
-
Kantareller, färsk gul lök, bacon, grädde, svartpeppar, dill, färskpotatis, lätt kokta sockerärtor i rikligt saltat vatten samt rårörda ling...
-
Jag älskar varma smörgåsar!!! Och här kommer ett recept som jag googlade fram och hittade på Menyse.com . Croque Monsieur är de varma macko...
-
Då var det färdigsemestrat för i år.... Ullared och en bussresa till Skottland. Jag läste Ian Rankin på bussen för att komma i form, köpte ä...