9 maj 2008

Mat från förr


Jag vet att haven dör, jag vet att haven fiskas ut, jag vet att haven förorenas, jag vet att man inte skall köpa torsk. Men man kan skriva om torsk, man kan skriva om barndomens måltider, hårt bröd och ett glas mjölk. Idag är torsken, dyr, nästan lika dyr som biff. Här kommer ett drömrecept på en måltid från förr.

Allt var bättre förr… eller?

Kokt torsk med äggsås

4 portioner

Ingredienser:
600 g torskfilé
0.5 tsk salt
5 dl fiskbuljong

Sås:
1 st ägg
1.5 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 krm salt
0.5 krm vitpeppar
2 msk hackad persilja

Gör så här:
1. Sås: Hårdkoka ägget. Skala och hacka det, lägg i en skål och ställ åt sidan.

2. Vispa ihop mjöl och lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken. Låt koka cirka 3 minuter. Smaksätt med salt och peppar. Ställ såsen åt sidan.

3. Koka upp fiskbuljongen i en vid kastrull. Skär fisken i portionsbitar. Salta och lägg ner dem i buljongen. Koka på svag värme under lock cirka 3 minuter.

4. Tag upp fisken med hålslev och håll den varm.

5. Koka upp såsen. Vänd försiktigt ner persilja och ägg i den varma såsen. Servera fisken med såsen, kokt potatis och gröna ärter.

Receptet är snott från Recept.nu

De mest populära texterna