17 januari 2008

Ett recept om att det blir bättre dagen efter

Boeuf Bourgignon

(5 - 6 personer)

1 kg nötkött (ytterlår, rostbiff, innanlår, högrev eller märgpipa)
1-2 st morot
1 st gul lök
1-2 msk smör
1/2 flaska fylligt rött vin
1-2 msk tomatpuré 3 st vitlöksklyftor
1/2-1 tsk timjan
1-2 lagerblad
1/2-1 tsk salt Svartpeppar
1 msk vetemjöl 150 gr bacon
1 köttbuljongtärning + 4 dl vatten 200 gr små färska champinjoner
12 hela smålökar (t ex charlottenlök)
Eventuellt 1 msk kinesisk soja.

Putsa bort eventuella senor från köttet och skär det i 2 x 2 cm stora tärningar.
Lite fett kan vara kvar.
Skala och skär moroten och den gula löken i ganska små bitar.

Hetta upp en stekpanna med lite av smöret i taget.
Bryn köttbitarna i omgångar på dryg medelvärme till fin färg.
Lägg över i en stekgryta efter hand.
Skölj ur stekpannan med en liten skvätt vatten efter varje omgång som slås över köttet.
Fräs lök- och morotsbitarna i smör utan att bryna dem.
Strö mjölet över köttet i stekgrytan, rör om och tillsätt pressad vitlök, salt, svartpeppar, timjan och tomatpuré, rör om ordentligt.
Späd med vin och buljong.

Rör om igen och koka upp. Sjud på svag värme under lock.
Rostbiff och innanlår tar drygt en timme. Lägg till någon halvtimme till om det är ytterlår, högrev eller märgpipa.

Under tiden:

Strimla och fräs baconet. Skölj champinjonerna och dela dem i fyra delar. Löken skalas.
Bryn svampen och löken var för sig i baconfettet.
Låt lök, champinjoner och bacon puttra med i grytan de sista 10 minuterna.
Smaka av! Mera vin, kryddor, soja … ?
Garnera med ett par kvistar färsk timjan eller klippt persilja.
Servera med kokt mjölig potatis, brytbröd, pasta eller couscous.
Sallad med vinägrett är godast att servera som förrätt, dressingen skär sig lätt mot vinsåsen.

Grytan blir bäst dagen därpå...

Njut!!!

De mest populära texterna