Boeuf Bourgignon
(5 - 6 personer)
1 kg nötkött (ytterlår, rostbiff, innanlår, högrev eller märgpipa)
1-2 st morot
1 st gul lök
1-2 msk smör
1/2 flaska fylligt rött vin
1-2 msk tomatpuré 3 st vitlöksklyftor
1/2-1 tsk timjan
1-2 lagerblad
1/2-1 tsk salt Svartpeppar
1 msk vetemjöl 150 gr bacon
1 köttbuljongtärning + 4 dl vatten 200 gr små färska champinjoner
12 hela smålökar (t ex charlottenlök)
Eventuellt 1 msk kinesisk soja.
Putsa bort eventuella senor från köttet och skär det i 2 x 2 cm stora tärningar.
Lite fett kan vara kvar.
Skala och skär moroten och den gula löken i ganska små bitar.
Hetta upp en stekpanna med lite av smöret i taget.
Bryn köttbitarna i omgångar på dryg medelvärme till fin färg.
Lägg över i en stekgryta efter hand.
Skölj ur stekpannan med en liten skvätt vatten efter varje omgång som slås över köttet.
Fräs lök- och morotsbitarna i smör utan att bryna dem.
Strö mjölet över köttet i stekgrytan, rör om och tillsätt pressad vitlök, salt, svartpeppar, timjan och tomatpuré, rör om ordentligt.
Späd med vin och buljong.
Rör om igen och koka upp. Sjud på svag värme under lock.
Rostbiff och innanlår tar drygt en timme. Lägg till någon halvtimme till om det är ytterlår, högrev eller märgpipa.
Under tiden:
Strimla och fräs baconet. Skölj champinjonerna och dela dem i fyra delar. Löken skalas.
Bryn svampen och löken var för sig i baconfettet.
Låt lök, champinjoner och bacon puttra med i grytan de sista 10 minuterna.
Smaka av! Mera vin, kryddor, soja … ?
Garnera med ett par kvistar färsk timjan eller klippt persilja.
Servera med kokt mjölig potatis, brytbröd, pasta eller couscous.
Sallad med vinägrett är godast att servera som förrätt, dressingen skär sig lätt mot vinsåsen.
Grytan blir bäst dagen därpå...
Njut!!!
Funderingar kring mat - och en del sura uppstötningar och ett stilla tjat
17 januari 2008
De mest populära texterna
-
Brukar känna mig svulten på kvällen innan jag skall gå och knyta mig.... " Tänk om man skulle ta en runda till kylskåpet??"... Kyl...
-
Att lägga lök på laxen brukar man ju säga, någon gång i alla fall... men vad ända in i Ghenna betyder det... Jag menar: Är det någon fransk ...
-
Jag är en man i mina bästa år som gillar att laga, mat, läsa om mat, läsa om matkonsten och dess utövare. Men det har ni två som läser denna...
-
Den gamle tyske järnkasslern BisterMarkt sade en gång: "Man skall hålla sig undan och icke delta när man lagar korv och skapar lagar...
-
Återger ett mail om mat från ungdomen... Alltnog Gryta à la Dalarö. Jag hittar inte receptet men försöker ändå Storlek på ingredienser är a...
-
Jag skapade fritt i köket. Förmodligen finns hundratals timmar med diverse TV-kockars påverkan av mitt matmedvetande med som en ännu en ingr...
-
Jag tror att jag åt pizza för första gången på hösten 1965… mina morföräldrar hade varit på bilsemestrar i Italien och mormor N hade kanske ...
-
Kantareller, färsk gul lök, bacon, grädde, svartpeppar, dill, färskpotatis, lätt kokta sockerärtor i rikligt saltat vatten samt rårörda ling...
-
Jag älskar varma smörgåsar!!! Och här kommer ett recept som jag googlade fram och hittade på Menyse.com . Croque Monsieur är de varma macko...
-
Då var det färdigsemestrat för i år.... Ullared och en bussresa till Skottland. Jag läste Ian Rankin på bussen för att komma i form, köpte ä...