Funderingar kring mat - och en del sura uppstötningar och ett stilla tjat
29 juni 2012
Att baka en pizza själv eller att köpa en från närmaste kvarter
Jag har tappat smaken för köpepizza, fullständigt!
Jag är inte någon som helst snobb och gör inte anspråk på att vara någon häslokostfixerad gormand.
Nix! Jag vill ha KONTROLL över tillagningen pizzan.
Tror väl att de flesta pizzabagare är renliga av sig och har rent mjöl i påsen, det är inte det utan:
JAG VILL BAKA MIN EGEN PIZZA!
Det är underhållande, rofyllt, inspirerande samt tillfredställande att på egen hand baka pizza!
Och att ha KUL är en bristvara i skribentens vardag.
Mitt recept:
6 dl vetemjöl - pinfärskt
25 gram jäst . pinfärsk
1 tesked salt
1 tesked socker
1 - 2 matskedar olivolja, gärna smakrik
Blanda ovan och låt jäsa i rumstemperartur i 30 minuter
Köp gärna färdiglagad att pizzasås på burk, mycket god kryddning av såsen enligt mitt tycke och smak.
Jag använder en blandning av ost, mozzarella och annan smakrik hårdost,
sardeller på burk, kapris och färsk basilika efter behag.
Kavla ut degen i lämpliga storlekar, täck med valfritt pålägg...
Grädda i 15 minuter, 220 grader mitt i ugnen.
Har också provat med att förgrädda pizzan i några minuter med endast pizzasås
påstruket på degen och därfeter lägga på ovan nämnda godsaker och därefter grädda färdigt.
Det blir liksom lite krispigare pizza då.
Men det är du som bestämmer...
Iskall Carlsberg Hof till detta och KUL kan återinföras, om bara för ett litet tag, in i skribentens liv.
God spis!
De mest populära texterna
-
Brukar känna mig svulten på kvällen innan jag skall gå och knyta mig.... " Tänk om man skulle ta en runda till kylskåpet??"... Kyl...
-
Att lägga lök på laxen brukar man ju säga, någon gång i alla fall... men vad ända in i Ghenna betyder det... Jag menar: Är det någon fransk ...
-
Jag är en man i mina bästa år som gillar att laga, mat, läsa om mat, läsa om matkonsten och dess utövare. Men det har ni två som läser denna...
-
Den gamle tyske järnkasslern BisterMarkt sade en gång: "Man skall hålla sig undan och icke delta när man lagar korv och skapar lagar...
-
Återger ett mail om mat från ungdomen... Alltnog Gryta à la Dalarö. Jag hittar inte receptet men försöker ändå Storlek på ingredienser är a...
-
Jag skapade fritt i köket. Förmodligen finns hundratals timmar med diverse TV-kockars påverkan av mitt matmedvetande med som en ännu en ingr...
-
Jag tror att jag åt pizza för första gången på hösten 1965… mina morföräldrar hade varit på bilsemestrar i Italien och mormor N hade kanske ...
-
Kantareller, färsk gul lök, bacon, grädde, svartpeppar, dill, färskpotatis, lätt kokta sockerärtor i rikligt saltat vatten samt rårörda ling...
-
Jag älskar varma smörgåsar!!! Och här kommer ett recept som jag googlade fram och hittade på Menyse.com . Croque Monsieur är de varma macko...
-
Då var det färdigsemestrat för i år.... Ullared och en bussresa till Skottland. Jag läste Ian Rankin på bussen för att komma i form, köpte ä...