13 maj 2007

Idag skulle jag vilja äta slottstek!










Ätes i slott och koja!!!

Detta är en viktig del av mitt 70-tal i mellansverige, tryggt, ombonat, bekymmersfritt.
Drömmer fortfarande om smakerna, att få sova middag med sprängfylld mage..... hoppas aldrig att mitt minne sviker mig... Slottstek... mmmmm...

Slottsstek:
6 portioner
ca 1 kg fransysk
ca 2 msk smör eller margarin
1 1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 gula lökar
3 morötter
5-6 vit- eller svartpepparkorn
1 lagerblad
6 ansjovisfiléer
1 msk vinäger
1 msk sirap
2-3 dl vatten

Sås:
6 dl sky + vatten
1 köttbuljongtärning
3 msk vetemjöl
1 dl grädde

Bryn köttet runt om i fettet.
Lägg över det i en gryta, salta och peppra.
Skala lök och morötter och skär dem i bitar.
Lägg lök, morötter, pepparkorn, lagerblad och ansjovis runt steken.
Tillsätt vinäger och sirap.

Späd med vattnet i omgångar och efterstek under lock på svag värme ca 1 1/2 timme.
Ta upp steken och grönsakerna och gör såsen.
Sila och mät upp skyn.
Tillsätt vatten och buljongtärning.
Vispa ut mjölet med lite av vätskan till en slät redning.
Koka upp resten, rör ner redningen och koka 4-5 minuter.
Tillsätt grädden och smaka av.
Skär steken i tunna skivor.
Servera med kokt potatis eller t ex Hasselbackspotatis, någon kokt grönsak, gurka, syltlök, gelé.

De mest populära texterna